Scanare laser 3D | Calcule de volum | Batimetrie | Modelare 3D | Monitorizare topografica | Cadastru si intabulare | Scopul masuratorilor topografice
Investigatiile topografice sunt realizate in toate sectoarele de activitate pe care le acoperim, avad ca scop, de la realizarea de studii de fezabilitate si planificarea lucrarilor, pana la monitorizarea structurilor. Acoperim atat domeniul terenurilor neconstruite (greenfield) cat si mediul urban construit anterior (brownfield) iar rezultatele pot fi prezentate atat sub format 2D, cat si 3D, in functie de cerintele clientului.
Scanarea laser este o tehnologie aplicabila in foarte multe domenii de activitate. Stadiul de implementare a tehnologiei in arhitectura, inginerie si sectorul constructiilor in general poate fi caracterizat ca fiind inca incipient, iar potentialele beneficii pe parcursul dezvoltarii proiectului, precum si pentru interventii si intretinerea constructiilor existente nu au fost pe deplin realizate de catre clienti (achizitorii de servicii de scanare 3D). Sistemele de scanare captureaza in primul rand pozitia fizica a unui obiect tinta, reprezentat printr-o serie de puncte (formand un "nor de puncte"), de obicei, în coordonate carteziene (XYZ).
Cadastrul este disciplina topografiei, care este dedicata evidentei si inventarierii sistematice a bunurilor imobile de pe teritoriul intregii tari si definirea limitelor de proprietate. Aceasta implica intocmirea de rapoarte asupra limitelor de proprietate, a proprietarului bunului, asupra drepturilor de folosinta si a restrictiilor, destinatia bunului imobil, precum si inregistrarea si reprezentarea acestor informatii in registre, pe harti si planuri cadastrale. Cadastrul implica de asemenea, masurarea efectiva a dimensiunilor, a suprafetelor si a limitelor de proprietate, atat pe uscat cat si pe apa, indiferent daca limitele sunt reprezentate de elemente naturale sau antropice.
Instrumentarea adecvata a structurilor ingineresti si a terenului de fundare, poate oferi inginerilor proiectanti importante repere de performanta, pe parcursul fiecarei etape a proiectului. Datele furnizate de instrumentele de monitorizare instalate in puncte-cheie, pot fi folosite pentru a caracteriza starea initiala a structurii monitorizate, pentru a verifica ipotezele de proiectare, furnizeaza date pentru controlul calitatii in timpul executiei, si permit urmarirea indeaproape a influentei asupra structurilor adiacente. Masurile de monitorizare pentru perioada de executie si exploatare confera in situatii exceptionale cadrul necesar pentru luarea la timp a unor eventuale decizii de interventie.
Batimetria se ocupa cu studiul ”paturilor” sau “adancimilor” apelor: oceane si mari, lacuri, fluvii si rauri. Termenul "batimetrie" se referea initial la adancimea oceanului fata de nivelul de referinta, desi, cu timpul a ajuns sa insemne "topografie subacvatica", sau adancimea si relieful subacvatic. In acelasi mod in care hartile topografice reprezinta caracteristicile tridimensionale (sau de relief) ale terenului uscat, hartile batimetrice ilustreaza relieful de sub apa. Variatiile reliefului subacvatic pot fi reprezentate prin zone de culoare si linii de contur numite contururi de adancime sau izobate.
Pentru contractantii de lucrari de terasamente una dintre cheile succesului este o estimare cat mai exacta a cantitatilor terasamente. Fara o estimare exacta, contractantul va avea putine sau nici o sansa de a licita corect (ca sa nu mai vorbim o oferta castigatoare). Si fara o estimare corecta a volumelor de terasamente, contractantul va fi in imposibilitatea de a atribui in mod corespunzător utilaje de constructie sau de a formula un grafic de lucrari. Estimarea volumului de lucrari de terasamente implica multe presupuneri si necunoscute. Din acest motiv, sectiunea lucrarilor de terasamente reprezinta un mare risc financiar al antreprenorului.
Un sistem informational geografic (GIS) ne permite vizualizarea, interogarea, analiza si interpretarea datelor cu scopul de a intelege relatii, modele si tendinte. Organizatiile de toate marimile si din toate industriile beneficiaza de avantajele oferite de sistemul GIS. La momentul actual, interesul pentru valoarea economica si strategica a GIS-ului este intr-o continua crestere. GIS-ul este utilizat pe scara larga pentru optimizarea programelor de intretinere si miscarile flotei de zi cu zi. O implementare tipica poate duce la o economisire de 10% pana la 30% pentru cheltuielile operationale, prin reducerea consumului de carburant si reducerea timpului alocat personalului, prin servicii imbunatatite oferite clientilor si printr-o programare mult mai eficienta.
Scanare laser 3D | Batimetrie | Calcule de volum | Modelare 3D | Aruncam o privire mai atenta
Geo Log Data efectueaza o gama completa de masuratori terestre care sustin proiecte de constructii si de arhitectura, petrol, gaze naturale, explorare si productie in minerit si de gestionare a resurselor naturale. Prin aparatura sa moderna Geo Log Data ofera timp redus de achizitie a datelor iar calitatea datelor obtinute ofera o baza tehnica solida pentru inginerii proiectanti.