Fotogrammetrie cu drone - măsurători topografice cu precizie centrimetrica.
Pornind de la necesitatea specialiștilor de a efectua măsurători topografice cu o acuratețe mai mare, costuri reduse și într-un timp mai scurt, serviciile de fotogrammetrie cu dronă au devenit o alternativă sigură și eficientă pentru numeroase aplicații din sfera topografiei.
Fotogrametria aeriană este posibilă cu ajutorul dronei sau UAV-urilor și reprezintă un înlocuitor de succes al fotogrammetriei terestre. Totodată, această metodă vine în completarea tehnologiilor clasice folosite în topografie și cadastru, oferind performanțe superioare. Serviciile de fotogrammetrie cu dronă constau într-o serie de fotografii captate în zbor, procesate ulterior cu ajutorul unui software specializat, cu scopul de a obține planuri topografice și hărți, modele digitale 3D pentru terenuri, clădiri și alte obiective. Datorită tehnologiei folosite, prin fotogrammetrie se pot acoperi suprafețe foarte mari în decurs de câteva ore, iar precizia poate avea valori centimetrice sau metrice, în funcție de produsul solicitat de client.
Ortofotoplan
PUG, PUZ, PUD, harti tematice, identificare construcții noi și zone cu risc de mediu ridicat. GIS.
Realizarea modelului 3D al terenului
Nor de puncte (X,Y,Z), mesh cu textura, model 3D solid. Întocmire hărți digitale.
Modele digitale de suprafață sau de elevație
Reprezentarea digitala 3D a suprafetei de teren - creat din datele de altitudine ale unui teren.
In ce constau serviciile de fotogrammetrie cu drona
Fotogrammetria este o tehnică folosită pentru a măsura, determina metric și reprezenta grafic o suprafață de teren sau alte obiective de interes, utilizând fotografii preluate cu ajutorul aparatelor de zbor.
Metoda este utilizată pentru a efectua măsurători topografice cu precizie centimetrică și pentru a realiza modele digitale ale terenurilor (link către primul articol), planuri topografice și numeroase alte aplicații pentru topografie și geodezie pe suprafețe forate mari, agricultură, construcții etc.
În plus, utilizarea dronei oferă posibilitatea de abordare a suprafețelor care sunt greu sau chiar imposibil de evaluat cu ajutorul aparate de topografie terestre. Astfel, se pot înregistra imagini cu o rezoluție ridicată pentru orice tip de teren, indiferent că este vorba despre o suprafață accidentată, mlaștini, terenuri pe care sunt depozitate materiale sau substanțe periculoase, zone împădurite sau suprafețe foarte mari.