Geofizica - cum poate fi utila geofizica
Realizarea unui program de investigare integrat
Investigatiile geofizice reprezinta un set de instrumente disponibile pentru investigatiile geotehnice. In mod normal, achizitia si interpretarea datelor geofizice vor fi planificate in cadrul studiilor geotehnice integrate, incluzand investigatii intruzive concepute pentru a calibra interpretarea datelor geofizice sau punerea in evidenta a unor anomalii, determinand cauza lor. Cea mai buna practica este de a lua in considerare aplicabilitatea metodelor geofizice la diverse faze ale programelor de investigatii pentru intocmirea studiilor geotehnice - de exemplu - pentru a ajuta la amplasarea forajelor, a sondajelor deshise etc., de la primele etape ale planificarii. Alegerea corecta a metodei geofizice ori a metodelor geofizice combinate este absolut esentiala, atat din punctul de vedere al maximizarii succesului investigatiilor cat si obtinerii informatiilor geologice dorite, pe o baza rentabila economic. Geofizica facuta folosind tehnici gresite va fi o risipa de bani.
Geofizica de sonda prezinta avantajul unei rezolutii spatiale mari la o anumita adancime, obtinuta prin implementarea solutiei down-the-hole - lansarea instrumentatiei geofizice in gaura de foraj.
Metoda investigatiilor electromagnetice are ca baza teoretica inducerea curentului electric in teren prin componenta magnetica a undelor electromagnetice generate la suprafata terenului. Rocile (si structurile/obiecte ingropate) prezinta valori diferite de conductivitate electrica.
In investigatiile georadar (GPR), unde electromagnetice de diferite frecvente sunt transmise in pamant sau diferite structuri. Aceasta energie este reflectata si receptionata la suprafata atunci cand intalneste contraste semnificative de proprietati dielectrice.
Investigatiile magnetice reprezinta o metoda pasiva bazata pe masurarea perturbatiilor locale ale campului magnetic al Pamantului, cauzate de prezenta unor obiective feroase ingropate (de exemplu, conducte, cabluri, munitie etc).
Masuratori geoelectrice (electrometrie)
Proprietatile electrice ale terenului de fundare variaza in functie de material, nivelul prezentei si al saturatiei de fluide, precum si de prezența obiectelor ingropate. Masuratorile geoelectrice cauta sa descrie distributia acestor proprietati in functie de adancimea si distanta pe orizontala.
Energia elastica indusa in teren printr-un impuls sau cu surse vibratoare se va propaga prin teren sub forma unor unde elastice sau seismice. In cazul in care o unda intalneste un contrast de impedanta acustica (determinata de proprietatile elastice ale unui material si densitatea acestuia), o parte din energia acesteia va fi reflectata.
Geofizica - cu implicare de personal specializat
Intelegrea beneficiilor unei campanii de investigare integrate
Implementarea si interpretarea investigatiilor geofizice necesita personal specializat si ar trebui sa fie incredintata unei societati specializate in aceasta activitate. Societatea trebuie sa puna la dispozitia clientului un expert geofizician, care, in plus fata de consiliere cu privire la aplicabilitatea diferitellor metode geofizice disponibile, poate proiecta si supraveghea investigatiile geofizice, actionand ca un punct de control pentru client. Geofizicianul trebuie sa fie calificat in geofizica de suprafata. Principalul rol al expertului geofizician este de a intelege cerintele clientului, in ce priveste informatiile cerute de investigatiile geotehnice si scopul pentru care se solicita aceste informatii. Acestea vor sta la baza recomandarilor privind folosirea celor mai potrivite metode geofizice ce pot furniza informatii utile si de acuratete mare pentru scopul propus. Acestea ar trebui sa stabileasca beneficiile studiului, limitarile sale, precum si riscurile sale in ce priveste informatiile pe care studiul le va livra. Atunci cand se ia decizia de a efectua un studiu geofizic, este esential sa se asigure faptul ca achizitia de date, prelucrarea si interpreatrea se face de catre ingineri geofizicieni calificati, cu experienta in interpretarea datelor referitoare la obiectul studiului (de examplu, arheologie, obiecte ingropate, UXO - munitie neexplodata, geologie etc). Personalul care nu este experimentat cu echipamentul folosit si cu baza teoretica din spatele echipamentului, nu va reactiona corect la conditii neasteptate ale terenului, nici la schimbari in domeniul de aplicare sau de acces; nu va fi in masura sa filtreze datele in mod corespunzator, pe parcursul achizitiei, astfel ca acestea nu vor asigura continuitate expertizei.